Haber

Bilim adamları yenilebilir piller ürettiler: Badem, kapari, deniz yosunu…

İtalya’nın Milano kentindeki İtalyan Teknoloji Enstitüsü’ndeki (IIT) araştırmacılar, besin maddelerinden yapılan yenilebilir ve şarj edilebilir bir pil prototipi ürettiler.

Euronews haber sitesinin haberine göre biyosensör, kamera ve ilaç verme sistemleri gibi yenilebilir cihazlar halihazırda mevcut olmasına rağmen insan vücudu tarafından öğütülemiyor; Bu nedenle herhangi bir komplikasyon durumunda cihazın vücuttan çıkarılması için cerrahi müdahale gerekir. Badem, kapari, deniz yosunu, altın varak, aktif karbon ve balmumu kullanılarak geliştirilen yeni pilin avantajı, insan sağlığına herhangi bir risk oluşturmadan sindirilebilmesi.

‘ANOT İÇİN BADEM, KATOT İÇİN BÜYÜK’

Konuyla ilgili açıklama yapan proje koordinatörü Mario Caironi, “Bu aletin merkezinde bir dizi elektrot var. Çalıştırmak için iki malzeme, iki molekül kullanıyoruz. Bitkide bulunan bir vitamin olan riboflavin kullanıyoruz. anot için badem. Katot için de quercetin kullanıyoruz. Gıda takviyesi olarak satılıyor ve kaparide bulunuyor” dedi.

Araştırmacılar tarafından geliştirilen yenilebilir ve şarj edilebilir pil prototipi 0,65 volt ile çalışıyor; bu da insan vücudunda sorun yaratamayacak kadar düşük bir seviye anlamına gelir. Pil, 12 dakikaya kadar 48 mikroamper akım sağlar ve küçük bir LED’i veya minyatür boyuttaki diğer elektronik cihazları çalıştırabilir.

Araştırmacılar pilin kapasitesini artırmak ve boyutunu küçültmek için çalışmaya devam ederken, pilin tıbbi cihazların yanı sıra gıda kalitesi izleme ve yenilebilir yumuşak robotlarda kullanılması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

haber-akyurt.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu